Haku

Asuinrakennus, Käinby Gamla Folkskola, Keimolan sivukoulu, Käinby småskola; Vestrantie 7

QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Vantaan kaupunginmuseo

Asuinrakennus, Käinby Gamla Folkskola, Keimolan sivukoulu, Käinby småskola; Vestrantie 7

Keimolan entinen sivukoulu valmistui vuonna 1925 ja se edustaa arkkitehtuuriltaan 1920-luvun klassismia. Se on säilyttänyt alkuperäisyysarvonsa melko hyvin. Rakennuksen suunnitelmat perustuvat todennäköisesti vuonna 1923 julkaistuihin "Kansakoulujen ja kansakoulutalousrakennusten piirustuksia - Valintavihko" tyyppipiirustuksiin, tosin vihkossa kaikki mallit ovat harjakattoisia. Rakennus koostuu syvärunkoisesta mansardikattoisesta päämassasta, josta erottuu etelään suuntautuva harjakattoinen poikkisiipi. Näiden kahden massan kainaloon on rakennettu 1970-luvulla tasakattoinen ja betoniperustainen eteis- ja wc-tila. Sisäänkäynti on alun perin ollut samassa kohtaa siipien kainalossa.

Rakennuksen arkkitehtuurissa klassistisia piirteitä on ikkunoiden ruutujako, päätyyn kääntyvät räystään aluset (nk. kissanpenkit) sekä komea lohkotusta graniitista ladottu kivijalka. Vaalean keltainen pystyrimalaudoitus, josta päätykolmion osa on erotettu omaksi kentäkseen, on myös rakennusajalle tyypillinen.

Ikkunat ovat alkuperäiset koko rakennuksessa. Länsisivulla on suuret, moniruutuiset luokkahuoneen ikkunat, pohjoissivu on umpinainen, lukuun ottamatta kahta kattoikkunaa, jotka ovat täsmälleen samanlaiset kuin lähialueella (Solbackantie 2) sijaitsevan Königstedtin koulun kattolyhdyt. Nämä kaksi mansardikattoista koulurakennusta valmistuivat molemmat samana vuonna.

Koululla on kuvattu elokuvaa Niskavuoren naisia vuonna 1958. Elokuva sisältää sisäkuvia koulusta.

Pihan saunarakennus on rakennettu 1950-luvulla ja se on säilyttänyt alkuperäisen ilmeensä ja rakennusosansa. Kokonaisuuteen kuuluu myös pihanperälle sijoitettu, koulurakennuksen kanssa samoihin aikoihin valmistunut huussi- ja vajarakennus, jossa on niin ikään alkuperäiset ikkunat ja ovet.

Tallennettuna: