Haku

Malmarsin krouvi, kestikievari; Krouvinpolku 3

QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Vantaan kaupunginmuseo

Malmarsin krouvi, kestikievari; Krouvinpolku 3

Malmarsin krouvi tunnetaan myös Hakkilan (Haxbölen) torppana. Se sijaitsee kahden vilkkaasti liikennöidyn tien risteyksessä, jotka ovat olleet merkittäviä kulkuyhteyksiä jo pitkään. Suuri rantatie on Suomen vanhimpia maanteitä, joka johti Turun linnasta Viipurin linnaan. Tie perustettiin vuonna 1293. Malmarsin krouvin kohdalla Suuren Rantatien kanssa risteää Helsingistä Porvooseen vievä tie.

Torpan arvellaan olevan alkuperäinen Malmarsiin rakennettu kievaritalo. Kartta-analyysin mukaan kievari on rakennettu tälle paikalle vuosien 1749 ja 1774 välillä. Rakennuksen hirsien kerrotaan olevan peräisin Östersundomin kappelista, joka purettiin 1740-luvulla. Tätä oletusta tukee hirsistä löytynyt maalauskoristelu ja vuosiluku 1694. Mikäli rakennus on todella alkuperäinen Malmarsin krouvi, se merkitsee, että talo on yksi vanhimmista Vantaan asuinrakennuksista Nöjen ja Påvalsin tilojen päärakennusten sekä Nedre Thorsin Lillstugan ohella.

Rakennus on tyypillinen 1700-luvun asuinrakennus. Massoittelultaan se on yksikerroksinen, pitkä, kapearunkoinen, satulakattoinen rakennus. Hirret ovat salvottu pitkänurkkaisiksi. Kadun puoleinen sivu ja rakennuksen päätyjen alaosat on vuorattu rimoitetulla pystylaudoituksella. Pihan puolella vuoraus puuttuu osittain ja hirret ovat suurilta osin näkyvissä. Julkisivujen väri on punamulta.

Ikkunat ovat kuusiruutuiset, osaksi kaksijakoiset ja niissä on 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun kulmarautoja. Pihan puolella olevat kaksi ikkunaa ovat vaihdettu kaksiruutuisiksi ikkunoiksi. Tämä on voinut tapahtua yhtäaikaisesti nykyisten kuistien rakentamisen kanssa 1930-luvulla. Myös päätykuistin ikkunat ovat kaksiruutuiset.

Talossa on kaksi umpikuistia, eteläpäädyssä harjakattoinen ja pihan puolella aumakattoinen kuisti. Niiden seinissä on ulkopuolella muuta taloa tiheämpi peiterimavuoraus. Aikaisemmin rakennuksen pääsisäänkäynti kuisteineen on sijainnut rakennuksen itäsivulla, maantien puolella. Se on vuosina 1927–1930 korvattu isommalla pihan puolella sijaitsevalla kuistilla. Vanhan kuistin paikalla on nykyään ikkuna. Pääsisäänkäynti on mahdollisesti siirretty tieltä piha-alueelle liikennemäärien kasvaessa Vanhalla Porvoontiellä. Eteläpäädyn kuisti on luultavasti uusittu harjakattoiseksi samaan aikaan kun pihakuisti on rakennettu.

Rakennuksen runko on huomattavan painunut ja osittain hieman vääntynyt, mutta harjalinja on edelleen melko suora. Talon kivijalka on osittain uponnut maan sisään ja viereinen Vanha Porvoontie on noussut aikojen saatossa huomattavan korkeaksi pinnaltaan, niin että talo näyttää olevan ojassa. Talo on perustettu nurkkakiville, joiden välinen osa on kylmämuurausta, eli kivijalka on alun perinkin ollut matala. Myöhemmin sitä on betonoitu pihan puolelta.

Vesikattorakenteet on uusittu jossakin vaiheessa ja kate on vaihtunut aikaisemmasta asbestilevystä kolmiorimahuopakatteeksi. 1890-luvulla otetussa valokuvassa katemateriaalina on pärekatto. Kattoa on todennäköisesti korotettu, sillä kurkihirsiä on kaksi päällekkäin. Samalla kattokulma on jyrkentynyt. Tämä on tapahtunut ennen katemateriaalin vaihtamista asbestilevyksi, sillä pärekatto näyttää olevan säilyneiden vesikatteiden alimmaisena kerroksena. Savupiippujen valokuvassa näkyvä kruunumalli on kadonnut. Ne ovat nykyään suoraseinäiset ja päällystetty pellillä.

Malmarsin krouvissa toimii nykyään hautakiviä myyvä yritys.

Nykyisiä kuisteja lukuun ottamatta rakennus on säilynyt yllättävän hyvin, se on muun muassa edelleenkin pitkänurkkainen. Rakennus on erittäin merkittävä rakennusperintökohde Vantaalla ja se on suojeltu asemakaavassa.

Tallennettuna: