Rahan rata

Aineiston käyttöoikeudet
Ei tiedossa

Kuvaan voi liittyä käytön rajoituksia.

Katso käyttöehdot

QR-koodi

Aineistosta vastaa

Finna-arvio
(0)

Rahan rata

Course of Money (englanninkielinen nimi)
Ajantieto I ja II (työnimi)
Pengarnas väg (ruotsinkielinen nimi)

Komediallinen valtiovarainministeriön tiedotuselokuva. Lasse Pöystin esittämän reportterin kysymysten ristitulessa selviää, missä se inflaatio oikein luuraa.

Tallennettuna:
Genre
IkärajaS
Muut tekijät
Näyttelijät
Lasse Pöysti, toimittaja
Väinö Kolhonen, Toimistoapulainen
Elsa Turakainen, toimittajan anoppi
Uljas Kandolin, puoluemies
Oiva Sala, johtaja Pöhö
Rauha Rentola, Nainen puhelimessa
Sirkka Sipilä, Keskuksenhoitaja
Holger Blommila, Työmies
Yrjö Ikonen, Päätoimittaja
Sisältöseloste
Kone painaa sanomalehteä, nuori Lasse Pöysti kirjoittaa koneella tupakka roikkuen suupielestä. Pöysti ottaa takkinsa ja lähtee.
Tummapukuinen mies käyskentelee hienossa työhuoneessaan ja heittelee kolikkoa. Oveen koputetaan, Pöysti tulee lehtiön kanssa sisään. Mies näyttää Pöystille rahaa, ja kysyy, miksi sen arvo on alentunut. Mies kehottaa Pöystiä selvittämään asian ja kirjoittamaan juttusarjan inflaatiosta.

Pöysti tulee takaisin työhuoneeseen, huoneessa odottaa nuori mies rahojen kanssa, ja sanoo, että korkoihin meni rahaa enemmän kuin toimitaja oli laskenut. Pöysti ottaa tupakan ja kyselee asiapojalta mitä pitäisi tehdä, kun pitää kirjoittaa inflaatiosta, josta ei tiedä mitään. Pöystin takana pöydällä on pieni Suomen lippu. Puhelin soi, Pöysti pyytää puhelunvälittäjää yhdistämään puhelun menneisyyteen. Kuva puhelunvälittäjästä. Pöysti puhuu menneisyyteen, apupoika nauhoittaa puhelua.

Kalevalaismiehet tulen ympärillä katselemassa turiksia.
Egyptiläismiehet takovat rautaa.

Pöysti kirjoittaa koneella ja lukee juttua apupojalle, joka kritisoi juttua siitä, ettei siinä puhuta inflaatiosta mitään.
Pöysti ottaa uuden puhelun aikaan ennen ensimmäistä maailmansotaa.

Hieno rouva vastaa puhelimeen, pikkupoika tulee häiritsemään puhelua, äiti antaa muutaman kymmenen penniä kermaa ja muita ostoksia varten. Rouva valittaa, miten kaikki on kallista, maitokin maksaa 19 penniä litra, ja sanoo, että inflaatio ei ole käynyt heillä.

Pöysti ja apupoika myhäilevät puhelimessa.
Puhelunvälittäjä yhdistää uuden puhelun.

Sotilaat marssivat vedessä. Rouva ostaa kauppiaalta leivän, ja laskee seteleitä maksuksi.

Pöysti ihmettelee puhelimessa ja alkaa kirjoittaa juttua.
Kone painaa lehteä. Päätoimittaja lukee lehteä, jossa puhutaan inflaatiosta.
Lukija: Valtio on aina sodan aikana poikkeustilassa, mikään ei silloin suju normaalisti. Niinpä rahataloudenkin on silloin alistuttava...

Grafiikkaa leivän hinnan kohoamisesta. Rouva lukee "Aikamme ja me" lehteä huokaillen. Pöysti tulee paikalle ja kysyy Mirjaa joka on ostoksilla. Täti hamstraa tavaraa varmuuden vuoksi, jos tavara loppuisi sotien takia. Täti kehottaa myös Pöystiä ostamaan pukukankaita ja muuta tarpeellista nyt kun sitä saa.
Pöysti nojaa hatussaan ja trenssissään ovenpieleen.
Lukija: Voi rakas vanha tuleva hamsterianoppi. Inflaatiossa on sinussa varma tuki ja turva. Te ostatte ja ostatte ja ostatte
ja tavarat loppuvat ja rahaa tarvitaan enemmän ja enemmän ja palkkoja on taas pakko nostaa.

Pöysti tapaa kadulla duunarin, joka kertoo että he laittoivat putiikin kiinni kun palkat eivät nouse. Käyrä palkkojen ja hintojen noususta 1945-1950. Pöysti ihmettelee toimituksessa, miksi inflaatiota ei pystytty estämään. Poliitikko tulee sisään kyselemään mitä mieltä Pöysti on budjetista, ja mitä hän toivoisi, jos äänestäisi tätä eduskuntaan. Poliitikko selittää vastustavansa inflaatiota, mutta Pöysti ajaa puoluepampun ulos toimituksesta.
Pöysti: Siinä se nyt oli, vastaus minun kysymykseeni miksi eivät valtion hinta- ja palkkasulut ja muut toimenpiteet auta. Aina vain minä ja minun etuni keinolla millä hyvänsä.

Huoneeseen tulee johtaja Pöhö ja alkaa moittia Pöystin inflaatiokäsityksiä. Pöysti nauhoittaa johtajan inflaatiopuolustuspuheet ja keinottelupaljastukset muina miehinä.

Pöysti purkaa nauhoitusta, ja lähettää apupojan viemään jutun latomoon. Pöysti soittaa puhelun. Käyrä rahan arvon alentumisesta vuodesta 1851 lähtien. Pöysti pyörittää karttapalloa ja sanoo sanan ulkomaankauppa. Tuonti- ja vientihintaindeksikäyrät. Kuvia louhoksesta, ruokapöydästä, vaatekaupan takeista, asuinalueesta, teollisuus- ja tuontitavaroista, mm. autosta sekä siruksesta.
Lukija: Ja rahaa me saamme tekemällä työtä.

Mies kyntää peltoa. Kuva Pöystistä puhumassa lakkolaisen kanssa, ja tapaamasta hamsteritätiä, johtaja Pöhö kehumassa itseään ja poliitikko kalastelemassa ääniä.
Lukija: Mutta sitten joku keksii, ettei hän saakkaan tarpeeksi rahaa, toinen yhtyy häneen, samoin kolmas, me lakkoilemme, ja ne joilla on rahaa, ostavat ja ostavat. Keinottelijat tekevät myyräntyötään ja puolue ja muut ristiriidat hävittävät yksimielisyyden.

Käyrä palkkojen ja hintojen noususta. Kone painaa seteleitä.
Markka peittyy yhä suurempiin seteleihin, lukija varoittaa inflaation aiheuttamasta turvattomuudesta.

Pöysti miettii työpöytänsä ääressä ja soittaa puhelun tulevaisuuteen. Nainen ei saa sanoa, mitä tulevaisuudessa on, mutta kehoittaa ottamaan opikseen ja olemaan yksimielisiä.
Hamsteritädin, lakkoilijan, keinottelijan ja poliitikon päälle vedetään ruksit. Ulkokuvia teollisuuslaitoksista ja ihmisistä töissä, koululaisista koulussa jne.
Nainen tulevaisuudesta: Älkää hetkeksikään pysäyttäkö tuotantoa, keksikää keinoja työnne tehostamiseksi, antaa suotuisan kehityksen pyörien häiriintymättä pyöriä.
Aiheet
Tuotanto
Suomi-Filmi Oy
Televisioesitykset
YLE TV1 [Arkistokuvat], 03.07.1991
YLE TV1 [Arkistokuvia], 11.08.2014
YLE TV1 [Arkistokuvia], 17.11.2014
YLE TV1 [Arkistokuvia], 27.02.2015
YLE TV1 [Arkistokuvia], 14.05.2015
YLE TV1 [Arkistokuvia], 10.01.2016
YLE TV1 [Arkistokuvia], 28.03.2016
YLE TV1 [Arkistokuvia], 22.06.2016
YLE Teema [Arkistokuvia], 19.11.2016
YLE TV1 [Arkistokuvia], 06.12.2016
YLE TV1 [Arkistokuvia], 02.08.2017
YLE TV1 [Arkistokuvia], 24.11.2017
YLE TV1 [Arkistokuvia], 02.03.2018
YLE TV1 [Arkistokuvia], 28.05.2018
FestivaaliosallistumisetTampereen elokuvajuhlat Tampere, Suomi 2009
Linkit
Kesto
17 min
Värimv
Ääniääni
Kuvasuhde1,37:1
PääsyLuvanvarainen käyttö / ei tiedossa