Seikkailu jalkamatkalla

Patikkaretkellä olevat ylioppilaat Erkki Airio (Eero Eloranta) ja Martti Merisaari (Thure Bahne) sekä kartanon palvelustyttö Maija (Senja Lehti).
Aineiston käyttöoikeudet
Luvanvarainen käyttö / ei tiedossa
QR-koodi

Aineistosta vastaa

Finna-arvio
(0)

Seikkailu jalkamatkalla

Äventyr på fotvandring (ruotsinkielinen nimi)
Adventure on a Walking Tour (englanninkielinen käännösnimi)
Une Aventure à pieds (ranskankielinen käännösnimi)
Abenteuer auf einer Fusswanderung (saksankielinen käännösnimi)

Jussi Snellmanin ohjaama musiikkipitoinen komedia Seikkailu jalkamatkalla (1936) pohjautuu tanskalaisen Jens Christian Hostrupin näytelmään. Kartanomaisemaan sijoittuvassa tarinassa ylioppilaat Erkki Airio (Eero Eloranta) ja Martti Merisaari (Thure Bahne) joutuvat vaikeuksiin vankikarkuri Santun (Kaarlo Angerkoski) juonittelun takia. Elokuva on tuhoutunut.

Tallennettuna:
Genre
IkärajaS
Alkuteos
Jens Christian Hostrup: Æventyr paa Fodrejsen. Kööpenhamina: Eibe 1844-47. (näytelmä, kantaesitys: Det Kongelige Teater, Kööpenhamina 15.5.1848); Äfentyr på en Fotresa. (näytelmä, Nya Theatern, Helsinki 1.4.1861); Maantien varrella. Suom. C. Edv. Törmänen. Hämeenlinna: Lindgren, 1878. (näytelmä, Suomalainen Teatteri, Helsinki 7.5.1878); Seikkailu jalkamatkalla. C. Hostrupin jälkeen mukaellut Kaarle Halme. Säveltänyt Otto Kotilainen. Helsinki: Yrjö Weilin, 1905. (näytelmä, Helsingin Työväen Teatteri 21.12.1902)
Muut tekijät
Frans Ekebom, valokuvaus (kuvaus)
Kurt Jäger, äänittäjä
Kreditoimattomat
Armas Fredman, lavastaja
Roine Rikhard Ryynänen, laulujen sanat
Näyttelijät
Sulo Räikkönen, kunnallisneuvos Vuorinen
Liisa Pakarinen, Laura Vuorinen, kunnallisneuvoksen tytär
Sointu Kouvo, Hellä Vuorinen, kunnallisneuvoksen veljentytär
Leevi Linko, tilanhoitaja ja agronomi Kaisla
Ossi Korhonen, nimismies Paukku
Tyyne Jauri, Lotta Paukku, nimismiehen vaimo
Eero Eloranta, ylioppilas Erkki Airio
Thure Bahne, ylioppilas Martti Merisaari
Kaarlo Angerkoski, Santeri Savela, "Santtu-Sihteeri", vankikarkuri alias "Pusulan Matti"
Martti Tuukka, Nurkkalan Manu, Santun vanha kaveri
Eero Roine, Susi-Jussi
Taito Mäkelä, Nilkku-Ville, vankikarkuri
Siiri Angerkoski, palvelustyttö Mari
Laura Tudeer, kahvia tarjoava ensimmäinen tyttö
Senja Lehti, Maija, toinen tyttö
Vilho Ruuskanen, Renki-Kalle
Sisältöseloste
Helsinkiläiset ylioppilaat Erkki Airio ja Martti Merisaari ovat patikkaretkellä. Kunnallisneuvos Vuorisen Kotoniemen kartanon mailla he kohtaavat palvelustyttö Maijan, joka kutsuu kaverukset juhannusjuhliin vanhalle tuulimyllylle. Juhlissa Martti rakastuu ensisilmäyksellä Lauraan, kunnallisneuvoksen tyttäreen, johon myös tilanhoitaja, agronomi Kaisla on rakastunut unohtaen heilansa Helsingissä.

Tienoolla liikuskelevat myös vankilasta karanneet rikolliset Nilkku-Ville ja Santtu-Sihteeri, jota Nurkkalan Manu on piilotellut mökissään. Arka nimismies Paukku etsii tomeran vaimonsa Lotan tukemana karkureita. Santtu hakee satamasta käsiinsä viinatrokari Susi-Jussin, jonka avulla voisi saada pestin laivasta ja päästä pois maasta. Susi-Jussi vaatii Santulta palkkioksi sata markkaa. Rahaton Santtu palaa pyytämään rahaa Manulta, mutta tämä on yhtä tyhjätaskuinen. Metsässä Santtu törmää Erkkiin ja Marttiin, ja pyytää heiltäkin rahaa lainaan, mutta turhaan.

Erkki ja Martti tapaavat työmaalla kunnallisneuvos Vuorisen, jonka mukana he saapuvat kartanolle. Paikalle osunut Paukku epäilee nuorukaisia vankikarkureiksi. Martti tapaa Lauran, vie hänet soutelemaan ja laulaa tytölle rakkauslauluja. Mustasukkainen Kaisla vannoo kostoa. Kartanolla Erkki ja Lauran serkku Hellä tykästyvät toisiinsa. Vuorinen tarjoaa Erkille ja Martille kartanosta yöpaikan.

Kartanoon päätynyt Santtu kohtaa palvelustyttö Marin, ja suutelee tätä lupaa kysymättä. Vastaukseksi Mari vetää miestä korville. Nimismies ei tunnista Santtua, joka punoo juonen: hän antaa Paukulle kirjoittamansa vihjekirjeen, jonka perusteella niin Paukku kuin Lottakin vakuuttuvat Erkin ja Martin olevan vankikarkureita. Paukku jättää toimenpiteet aamuun, sillä kartanon työmiehet ovat tansseissa. Hän kehottaa kaikkia käyttäytymään kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Yöllä Martin viattomuuteen uskova Laura käy varoittamassa häntä. Martti tunnustaa rakkautensa, mutta itkuinen Laura ilmoittaa olevansa kihloissa Kaislan kanssa. Santtu, joka on hiipinyt sisään ja varastanut Kaislan lompakon ja pöydällä olevan kirjeen, kuulee rakastavaisten keskustelun. Martti huomaa Santun ja taltuttaa hänet. Santtu kertoo tilanteensa, jolloin Martti antaa hänelle sata markkaa ehdolla, että mies ei enää varastaisi.

Aamulla Kaisla huomaa, että hänen lompakkonsa on varastettu, ja nuorukaiset vangitaan kanakoppiin. Santtu vahvistaa Lauralle ja Hellälle miesten syyttömyyden ja paljastaa, että Kaislalla on heila Helsingissä. Paukulle Santtu kertoo, että Nilkku-Ville saatiin eilen kiinni, antaa nimismiehelle Kaislan lompakon rahoineen ja karkaa moottoriveneellä.

Erkki ja Martti vapautetaan ja Vuorinen pyytää anteeksi erehdystä. Kunnallisneuvos ilahtuu, kun Laura vastaa myöntävästi Martin kosintaan. Vuorinen arvaa myös Hellän ja Erkin naima-aikeet. Pahasti tunaroineelle Paukulle toimitetaan virkakirje, jota hän luulee erokirjeeksi. Hänet kuitenkin nimitetään kihlakunnan kruununvoudiksi. ”Taito ja tosi kunto aina lopulta tulee palkituksi”, Paukku sanoo ja kaikki onnittelevat häntä riemuissaan.

- Toim. käsikirjoituksen ja käsiohjelman mukaan Riikka Pennanen ja Jorma Junttila.
Aiheet
Tuotanto
Jäger Filmi Oy
Ensi-ilta30.08.1936
Ensi-iltapaikat
Helsinki: Rea
Kuopio: Puijo
Tampere: Petit
Turku: Bio-Bio
Viipuri: Kinolinna
Filmikopioiden määrä6 (arvio)
Muut näytöksetensi-iltakierros, Lahti: Kuvapalatsi 13.09.1936
ensi-iltakierros, Oulu: Kino 14.09.1936
ensi-iltakierros, Jyväskylä: Salome 04.10.1936
ensi-iltakierros, Pori: Sampo 18.10.1936
ensi-iltakierros, Vaasa: Gloria 13.01.1937
Kesto
115 min
Värimv
Ääniääni, Jägerton
Kuvasuhde1,37:1
PääsyLuvanvarainen käyttö / ei tiedossa